Prema novim nalazima, objavljenim u American Journal of Clinical Nutrition, najviši unosi tog minerala hranom bili su povezani sa 37% smanjenjem rizika od nagle srčane smrti, u poređenju sa najnižim prosečnim unosima.
Očigledni zaštitni efekti magnezijuma bili su najjači kada su istraživači usredsredili svoju pažnju na njegove nivoe u krvi, s time da je sa svakih 0.25 mg po decilitru povećanje zaštite bilo povezano sa 41% smanjenja od nagle srčane smrti.
Nagla srčana smrt se prema British Journal of Sports Medicine (1997, Vol.) definiše kao: “Događaj koji je netraumatičan, nenasilan, neočekivan i koji rezultira iznenadnim zastojem srca unutar šest sati ranije dokazanog normalnog zdravlja”.
Izvori magnezijuma u hrani uključuju zeleno lisnato povrće, meso, skrob, žitarice i orahe te mleko. Raniji pregledi o ishrani pokazuju da kod velikih broja odraslih osoba nisu zadovoljene RDA za magnezijumom (320 mg/dan za žene i 420 mg/dan za muškarce).
Nedavno se povećalo zanimanje za magnezijum i njegove moguće zdravstvene koristi. Zapravo, izveštaj od The Freedonia Group izneo je da će globalni zahtev za nutrijentima i mineralima doseći 2013. godine $12.6bn; i 6.4 postotno povećanje prošlogodišnje potražnje.
Izveštavanje World Nutraceutical Ingredients, istaknuto je magnezijum, uz kalcijum, kao jedan od minerala s najbržim rastom. Drugi ingredijenti brzog rasta uključivali su proteine soje i izoflavone, psilium i otporna vlakna maltodekstrina, omega-3 masne kiseline, probiotike i karotenoide.
Moguće karodiovaskularne koristi unosa magnezijuma bile su istaknute u časopisu The Journal of the American Academy of Nurse Practitioners(2009, Vol. 21, pp. 651-657) koji je objavio da povećani unosi magnezijuma mogu smanjiti rizik koronarnog oboljenja srca kod muškaraca, ali podaci nedostaju za žene.
Recenzenti iz Brigham Young University zaključili su da se preporučuje oralna suplementacija magnezijumom zbog činjenice da je taj mineral uključen u više od 300 biohemijskih reakcija u telu te da su problemi toksičnosti retki.
Novo ispitivanje dodaje tom skupu dokaze koji upućuju na zaštitnu ulogu kod žena od nagle srčane smrti. Istraživači iz Bostona analizirali su podatke dobijene na 88.375 žena koje su učestvovale u ispitivanju zdravlja bolničkog osoblja.
Tokom 26 godina praćenja, istraživači su dokumentirali ukupno 505 slučajeva nagle ili aritmijske smrti. Naknadna analiza uloge magnezijuma pokazala je podake 99 slučajeva nagle srčane smrti i 291 žene koja nije umrla. Nakon prilagodbe podataka u pogledu niza faktora koji bi potencijalno mogli uticati na rezulte jesu faktori poput: pušenja, životne dobi i prisutnosti kardiovaskularnog oboljenja, istraživači su zabežili da su najviši unosi i samim tim najviši nivoi magnezijuma bili povezani sa značajnim smanjenjem rizika nagle srčane smrti, u poređenju sa najnižim prosečnim unosom i koncentracijom u krvi.
“U ovoj skupini žena su više plazmatske koncentracije i unosi magnezijum hranom bili povezani s nižim rizicima nagle srčane smrti. Ako je zapažena povezanost uzročna, intervencije usmerene na povećanje magnezijuma u ishrani ili na povećanje nivoa magnezijuma u plazmi mogle bi smanjiti rizik nagle srčane smrti,” zaključili su istraživači..
Ispitivanje su podržali Siemens Healthcare Diagnostics and the American Heart Association.
Izvor: American Journal of Clinical Nutrition
“Plasma and dietary magnesium and risk of sudden cardiac death in women”
Autori: S.E. Chiuve, E.C. Korngold, J.L. Januzzi Jr, M.L. Gantzer, C.M. Albert