SOLGAR PLUSMagnezijum kod žena smanjuje rizik od iznenadnog zastoja srca

Povećani unos namirnica bogatih magnezijumom povezan je sa smanjenim rizikom od iznenadne srčane smrti, govori novo istraživanje iz Brigham and Women’s Hospital i Harvard Medical School.

Prema novim nalazima, objavljenim u American Journal of Clinical Nutrition, najviši unosi tog minerala hranom bili su povezani sa 37% smanjenjem rizika od nagle srčane smrti, u poređenju sa najnižim prosečnim unosima.

Očigledni zaštitni efekti magnezijuma bili su najjači kada su istraživači usredsredili svoju pažnju na njegove nivoe u krvi, s time da je sa svakih 0.25 mg po decilitru povećanje zaštite bilo povezano sa 41% smanjenja od nagle srčane smrti.  

Nagla srčana smrt se prema British Journal of Sports Medicine (1997, Vol.) definiše  kao: “Događaj koji je netraumatičan, nenasilan, neočekivan i koji rezultira iznenadnim zastojem srca unutar šest sati ranije dokazanog normalnog zdravlja”.

Izvori magnezijuma u hrani uključuju zeleno lisnato povrće, meso, skrob, žitarice i orahe te mleko. Raniji pregledi o ishrani pokazuju da kod velikih broja odraslih osoba nisu zadovoljene RDA za magnezijumom (320 mg/dan za žene i 420 mg/dan za muškarce).

Nedavno se povećalo zanimanje za magnezijum i njegove moguće zdravstvene koristi.  Zapravo, izveštaj  od The Freedonia Group izneo je da će globalni zahtev za nutrijentima i mineralima doseći 2013. godine  $12.6bn; i 6.4 postotno povećanje prošlogodišnje potražnje.

Izveštavanje  World Nutraceutical Ingredients, istaknuto je magnezijum, uz kalcijum, kao jedan od minerala s najbržim rastom. Drugi ingredijenti brzog rasta uključivali su proteine soje i izoflavone, psilium i otporna vlakna maltodekstrina, omega-3 masne kiseline, probiotike i karotenoide.

Moguće karodiovaskularne koristi unosa magnezijuma bile su istaknute u časopisu The Journal of the American Academy of Nurse Practitioners(2009, Vol. 21, pp. 651-657) koji je objavio da povećani unosi magnezijuma mogu smanjiti rizik koronarnog oboljenja srca kod muškaraca, ali podaci nedostaju za žene.

Recenzenti iz Brigham Young University zaključili su da se preporučuje oralna suplementacija magnezijumom zbog činjenice da je taj mineral uključen u više od 300 biohemijskih reakcija u telu te da su problemi toksičnosti retki.

Novo ispitivanje dodaje tom skupu dokaze koji upućuju na zaštitnu ulogu kod žena od nagle srčane smrti. Istraživači iz Bostona analizirali su podatke dobijene na 88.375 žena koje su učestvovale  u ispitivanju zdravlja bolničkog osoblja.

Tokom  26 godina praćenja, istraživači su dokumentirali ukupno 505 slučajeva nagle ili aritmijske smrti. Naknadna analiza uloge magnezijuma  pokazala je podake 99 slučajeva nagle srčane smrti i 291 žene koja nije umrla. Nakon prilagodbe podataka u pogledu niza faktora koji bi potencijalno mogli uticati na rezulte jesu faktori  poput: pušenja, životne dobi i prisutnosti kardiovaskularnog oboljenja, istraživači su zabežili da su najviši unosi i samim tim  najviši nivoi  magnezijuma  bili povezani sa značajnim smanjenjem rizika nagle srčane smrti, u poređenju  sa najnižim prosečnim unosom i koncentracijom  u krvi. 

“U ovoj skupini žena su više plazmatske koncentracije i unosi magnezijum  hranom bili povezani s nižim rizicima nagle srčane smrti. Ako je zapažena povezanost uzročna, intervencije usmerene na povećanje magnezijuma  u ishrani ili na povećanje nivoa  magnezijuma u plazmi mogle bi smanjiti rizik nagle srčane smrti,” zaključili su istraživači..

Ispitivanje su podržali Siemens Healthcare Diagnostics and the American Heart Association.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition
“Plasma and dietary magnesium and risk of sudden cardiac death in women”

Autori: S.E. Chiuve, E.C. Korngold, J.L. Januzzi Jr, M.L. Gantzer, C.M. Albert


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju