SOLGAR PLUSPotencijal kalcijuma kod gubitka telesne težine dobija RTC potporu

Novi podaci iz dvostruko slepog, placebom kontrolisanog, nesumičnog istraživanja pokazuju da svakodnevni dodaci kalcijuma, s vitaminom D ili bez njega, mogu smanjiti nivo masnih naslaga i pomoći da se održi telesna težina.

Prema najnovijim statistikama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne radne grupe za borbu protiv gojaznosti u svetu je gojazno više od 300 miliona odraslih osoba. Govori se da je oko jedna četvrtina odrasle populacije SAD-a gojazna, a da je stopa gojaznosti u Zapadnoj Europi u porastu, iako još nisu postigle slične nivoe.

Nalazi objavljeni u Nutrition & Metabolism dobijeni dodatnom analizom podataka iz dvostruko slepog, placebom kontrolisanog, nasumičnog istrazivanja utvrdili su da je unošenje 1.400 ili 1.500 mg kalcijuma na dan, s vitaminom D3 ili bez njega, bilo povezano s manjim porastom masnih naslaga i lakšim održavanjem telesne tezine.

Ispitivanje predonosi sve većem broju saznanja koja povezuju unos kalcijuma, uglavnom iz mlečnih proizvoda, s gubitkom telesne težine.

Istraživači iz Creighton University Medical Centra u Omahi pismeno su izvestili: “Prema našem saznanju, to je prvi kliničko istrazivanje kod grupe  žena opšte populacije u postmenopauzi, kojim se primetilo da povećani unos kalcijuma u obliku nemlečnih dodataka kalcijuma može sprečiti povećanje  masnog tkiva i gubitak.”

“Učinak suplementacije kalcijuma  u toj grupaciji  populacije u skladu je s učinkom suplementacije mlečnih proizvoda na promene masnog i mršavog tkiva kod  gojaznih  osoba sa niskim  unosom kalcijuma (<600 mg/d)”, dodaju autori.

Kako bi se ispitalo da li suplementi kalcijuma mogu delovati na prekomernu težinu ili sastav telesnog tkiva, odabrano je 870 žena u postmenopauzi, prosečne starosti od 66 godina te s prosečnim indeksom telesne mase (BMI) od 28.8 kg/m2. Te su žene bile nasumično svrstane u jednu od tri grupe: jedna  grupa ispitanika je dobijala kapsule placebo;  druga grupa ispitanika  suplemente kalcijuma i placebo; dok je treca grupa ispitanika dobijala kalcijum plus 1.100 i.j. vitamina D3.

Za grupu  ispitanika koje su konzumirale kalcijum utvrđeno je, u odnosu na BMI, da su dobijale manje masti na tkivu trupa. Za one koje su dobijali samo kalcijum bilo je utvrđeno da dobijaju manje masti u predelu  trupa, uz povećanje od 2.4%. Za one koje su primale kalcijum  plus vitamin D utvrđeno je povećanje od 1.4%, u usporedbi s placebo grupom u kojoj se mast trupa povećala za 5.4%.

Tim pre, grupe suplementirane kalcijumom zadržale su svoju mršavu telesnu masu u većem odnosu nego placebo grupa. Smanjenja mršave mase su bila 0.6 i 1% u grupama koje su primale kalcijum i kalcijum s vitaminom D, u poređenju sa gubitkom od 2.1% u placebo grupi.

Istraživači su zabeležili da uobičajeni unos kalcijuma kod žena pre ispitivanja nije bio nizak (u proseku više od 1.000 mg na dan). Ranije ispitivanje iz Kanade pokazalo je da moguće koristi od suplemenata kalcijuma mogu biti ograničene na žene s niskim uobičajnim unosom tog minerala. (British Journal of Nutrition, 2009, Vol. 101, pp 659-663).

Što se tiče mogućeg mehanizma, kanadsko ispitivanje je pretpostavilo da kalcijum može utecati na apetit. Istraživač s Laval University utvrdio je: “Naša je hipoteza da mozak može otkriti nedostatak kalcijuma  i to nastoji kompenzirati tako da potiče unos hrane što je očigledno protiv svakog programa gubitka težine. Dovoljno kalcijuma  čini se potiskuje želju da se više jede.”

S druge strane, meta-analiza objavljena prošle godine u Obesity Reviews(Vol. 10, pp. 475-486) naznačila je da kalcijum može pomoći u savladavanju telesne težine povećanim izlučivanjem u fecesu.

Izvor: Nutrition & Metabolism, 2010, 7:62
“The effect of calcium and vitamin D supplementation on obesity in postmenopausal women: secondary analysis for a large-scale, placebo controlled, double-blind, 4-year longitudinal clinical trial”
Autori: J. Zhou, L-J. Zhao, P. Watson, Q. Zhang, J.M. Lappe


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju