Selen može smanjiti rizik od dijabetesa

Povišen nivo selena u krvi može kod muškaraca smanjiti rizik abnormalnog metabolizma šećera u krvi te možda zaštititi od dijabetesa, kaže nova studija iz Francuske.

Međutim, prema nalazima objavljenim u Nutrition & Metabolism, nivoi  tog minerala nisu delovali na rizik abnormalnog metabolizma šećera (disglikemija) kod žena.

„Potrebno je utvrditi optimalno područje statusa i unosa selena, koje će potencijalni neželjen učinak na metabolizam glukoze svesti na minimum te istovremeno postići optimalnu prevenciju dijabetesa tipa 2“, napisali su istraživači predvođeni Tasnime Akbaralyjem sa Univerziteta  Montpellier I. „To bi nam moglo omogućiti da ciljano delujemo na  populaciju koja može imati koristi od suplementacije selenom.“

Evropa naspram Amerike

Studija ima dodatnu važnost u Evropi gde nivoi selena opadaju otkako je EU uvela poreze na uvoz pšenice iz SAD-a gde su nivoi selena u zemlji visoki. Kao rezultat, prosečni unos selena u UK se smanjio od 60 na 34 mikrograma na dan, što je dovelo do poziva nekih institucija da se zemljište obogati i fertilizira selenom kako bi se kod stanovništva povećao njegov unos. Veštačka  gnojiva obogaćena selenom koriste se u Finskoj.

Svakodnevno  preporučeni unos (RDA)  u Evropi iznosi 65 mikrograma. Preporučena EC dozvoljena gornja granica za selen je 300 mikrograma na dan.

Pojedinosti ispitivanja

Akbaraly i njegovi suradnici pratili su 1.162 zdravih Francuza, muškaraca i žena tokom devet godina te su dokumentirali 70 novih slučajeva disglikemija kod muškaraca i 57 kod žena.

Na početku ispitivanja  prosečni nivo selena u krvi iznosio je 1.08 mikromola na litru kod muškaraca i 1.1 mikromola na litru za žene. Kod muškaraca s najvišim nivoima selena (1.19 - 1.97 mikromola na litru) postojala je 50 posto manja verovatnoća da će razviti dislipemiju nego kod muškaraca s najnižim prosečnim nivoima.

„Razlog zašto smo zapazili zaštitni učinak selena kod muškaraca, ali ne i kod žena, nije baš jasan, ali se može pripisati u osnovi  boljem zdravlju žena, jer je njihov antioksidacioni  status uopšteno  bolji, te mogućim razlikama u načinu kako muškarci i žene prerađuju selen,“ rekao je Akbaraly.

Naučne tvrdnje

Taj je mineral nedavno bio predmetom pozitivnih mišljenja Panela EFSA o dodacima ishrani, ishrani i alergijama (NDA), sa zaključkom da bi selen mogao pružiti „zaštitu DNK, proteina i lipida od oksidativnog oštećenja, zaštitu  normalnog funkcionisanja  imunološkog sistema,  normalne funkcije štitne zlezde i normalne spermatogeneze.“

Međutim, tvrdnje koje povezuju taj mineral i normalne kognitivne funkcije, normalnu funkciju prostate te normalno funkconionisanje  srca i krvnih sudova bile su odbačene.

Izvor : Nutrition & Metabolism

18. januar, 2010, 7 : 21


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju