SOLGAR PLUSDobrobit kvercetina za respiratorni sistem kod osoba starijih od 40 godina

Suplementacija kvercertinom može smanjiti učestalost oboljenja respiratorne etiologije, ali prema novom istraživanju, nisu obuhvaćeni ispitanici svih starosnih dobi

Naime, prema nalazima objavljenim u časopisu Pharmacological Research, kod osoba srednje i starije dobi, svakodnevni suplementi polifenola bili su povezani smanjenjem dana sa tegobama respiratornog tipa i sa smanjenjem ozbiljnosti infekcija.

“U ovom ispitivanju su samo osobe starije od 40 godina, u dobroj fizičkoj kondiciji osetile značajno smanjenje u URTI trajanju i težini infekcije povezane sa suplementacijom kvercetina”, izvestili su istraživači s Appalachian State University. Dodali su “To je bio iznenađujući nalaz, jer su te starije i fizički sposobnije osobe već ionako imale nizak rizik za URTI.”

Infekcije gornjeg respiratornog trakta (URTI) su najuobičajenije od svih bolesti ljudi. Takve se infekcije događaju u nosu, sinusima, farinksu, larinksu, traheji i bronhijama, karakteristično za uobičajenu prehladu.

Prema National Institute of Allergy and Infectious Diseases, prosečna odrasla osoba pretrpi između dve do četiri prehlade svake godine, dok ih deca mogu uhvatiti između šest i deset.

Ispitivanje je obuhvatilo 12 nedjelja suplementacije kvercetinom u dozama od 500 i 1000 mg/dan.

Kvercetin je antioksidans, flavonoid koji se nalazi u voću i povrću. Pokazano je da ima snažna antivirusna svojstva kada se uzgaja s ciljnim ćelijama i uzročnim agensima URTI.

Međutim, o gotovo svim efektima  kvercetina izvešteno je u in vitroispitivanjima, uz tek malo ograničenih studija o suplementaciji kod ljudi - koji su dali sporne rezultate. Potrebna su dodatna istraživanja koja će rasvetliti moguću povezanost delovanja kvercetina i statusa fizičke aktivnosti.

Izvor: Pharmacological Research
“Quercetin supplementation and upper respiratory tract infection: A randomized community clinical trial”
Autori: S.A. Heinz, D.A. Henson, M.D. Austin, F. Jin, D.C. Nieman


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju