SOLGAR PLUSSuplementi resveratrola mogu popraviti zdravlje srca

Prema novom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Južne Australije, svakodnevna suplementacija resveratrolom može poboljšati vaskularnu funkciju i dovesti do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja.

Studija je objavljena u Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases i prvo je istraživanje za ocenu akutnih efekata suplementacije resveratrola na funkciju cirkulacije. Otkriva da resveratrol poboljšava dilataciju posredovanu protokom (FMD - flow mediated dilatation) - obeležje kardiovaskularne funkcije.

Istraživači su napisali”Oralna suplementacija resveratrolom ukazala je da postoji sa dozom povezano akutno poboljšanje vazodilatacije zavisno od endotela, kao što je pokazano signifikantnim povećanjima dilatacije posredovane protokom pri svakoj dozi u odnosu na placebo”.

Naime, dilatacija posredovana protokom brahijalne arterije je marker funkcije krvnih sudova i kardiovaskularnog zdravlja te je priznata kao nezavisni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnog oboljenja (CVD -cardiovascular disease). Poremećena dilatacija posredovana protokom povezana je s više kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući hipertenziju i gojaznost, te je karakterišu strukturne i funkcionalne promene endotela krvnih sudova.

Različiti sastojci hrane, uključujući polifenole i izoflavone, uzročnici su koji poboljšavaju dilataciju posredovanu protokom. Kardiovaskularne koristi resveratrola - jedinjenja poreklom  iz crvenog vina - uključuju supresiju agregacije trombicita, povećani antioksidacioni efekat i povećanu raspoloživost azot monoksida.

Kao ključni mehanizam u pozadini disfunkcije endotela pretpostavlja se poremećeno oslobađanje ugljen monoksida  koje uzrokuje sužavanje krvnih sudova. Pretpostavlja se da povećana raspoloživost resveratrola povećava proizvodnju azot monoksida.

Ovom je studijom ispitivano da li oralna suplementacija resveratrola može povećati dilataciju koju prosleđuje protok krvi te je bila ocenjena svaka moguća povezanost reakcije na dozu i učinak.   

Istraživanje je poredilo suplemente resveratrola od 30, 90 i 270 mg sa placebom kod 19 gojaznih osoba i osoba povećane telesne težine. Utvrđeno je da je povećanje doza resveratrola povezano sa proporcionalnim povećanjem plazmatskih koncentracija resveratrola. Također je bilo utvrđeno značajno poboljšanje dilatacije posredovane protokom krvi u odnosu na placebo.

Suplementacija resveratrola povećala je njegove plazmatske koncentracije od 4.1 kod placeba na 7.7 nakon 270 mg resveratrola, a sličan značajan linearni odnos bio je utvrđen između doze resveratrola i akutne reakcije dilatacije posredovane protokom.  

“Dok ocena  FMD-a ne otkriva da li resveratrol deluje na endotel ili na glatke mišiće krvnih sudova da bi se povećala vazodilatacija, nema dokaza koji bi upućivali na sposobnost resveratrola da poveća raspoloživost ugljen dioksida poreklom iz endotela”, napisali su autori.  

Istraživači izveštavaju da njihovi rezultati upućuju da bi resveratrol mogao igrati određenu ulogu kod korisnih efekta grožđa i crvenog vina na kardiovaskularno zdravlje. Dodaju da su “daljnja istraživanja opravdana kako bi se potvrdila  održivost učinka resveratrola na dilataciju posredovanu protokom”.

Izvor: Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases
“Acute resveratrol supplementation improves flow-mediated dilatation in overweight/obese individuals with mildly elevated blood pressure”
Authors: R.H.X. Wong, P.R.C. Howe, J.D. Buckley, A.M. Coates, I. Kunz,N.M. Berry


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju