Osteoartritis

Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju

Osteoartritis, hronična degenerativna bolest zglobova, jedna je od najčešćih degenerativnih bolesti uopšte, a istraživanja pokazuju da preko 70% populacije starije od 60 godina pati zbog simptoma izazvanih ovim poremećajem koštano-zglobnog sistema. Sama patologija bolesti vezana je za gubitak hrskavice i okoštavanje zglobnih površina, što s progresijom bolesti prerasta u smanjenu pokretljivost u zglobovima, praćenu jakom boli kao najizraženijim simptomom. Bolest češće pogađa žene, i zahvata velike zglobove: kuk, koleno ili kičmu, uz karakterističnu jutarnju ukočenost.

Lečenje osteoartritisa uključuje konzervativnu terapiju lekovima, fizikalnu terapija, pa sve do ortopedskih operativnih zahvata. Osnova načela u lečenju jeste da bi terapijski postupci trebali pružati više koristi negoli štetnih nuspojava, što nije uvek slučaj. Uobičajeno lečenje ne-steroidnim antireumaticima (NSAIDs) često je praćeno neželjenim efektima kao što su iritacija sluznice želuca (gastritis, ulkus), oštećenje bubrega i jetre, raznim alergijskim reakcijama, čestim krvarenjima praćenim nastankom većih ili manjih hematoma, i najvažnije, inhibicijom obnavljanja hrskavice što izravno pogoršava kliničku sliku osteoartritisa. S druge pak strane, operativni zahvati nose svoj specifični rizik, ali se pre toga moraju ispuniti kriterijumi za operaciju, npr. zdravstveni status pacijenta ili telesna težina (operacija nije indikovana kod pacijenata sa prekomernom telesnom težinom, sve veći zdravstveni ali i socio-kulturni problem).

Ciljevi kod lečenja osteoartritisa su: usporiti degenerativne procese u zglobovima, stimulisati obnovu hrskavice i nastanak hrskavičnih struktura, te smanjiti upalni proces.

Solgar biljni glukozamin/MSM kompleks u svakoj tableti sadrži jedinstvenu kombinaciju elemenata neophodnih za suzbijanje simptoma i bolju pokretljivost zglobova. Sinergističko delovanje doprinosi većoj efikasnosti nego  svaki element posebno, bez rizika od nastanka neželjenih nuspojava.

Glukozaminje važan sastojak mukopolisaharida koji čine strukturu kosti, hrskavice, kože, noktiju, kose i ostalih tkiva. Hondrociti u zglobovima koriste glukozamin za proizvodnju glikozaminoglikana i glikoproteina koji podstiču obnavljanje zglobova. Povećana čvrstoća hrskavice i vezivnog tkiva omogućuje veću pokretljivost  u zglobovima. Takođe, u zglobovima povećava viskoznost sinovijalne tečnosti te tako olakšava pokrete, smanjuje bolove i upalne procese izazvane sportskim povredama  ili starenjem.

MSM (Metil-sulfonil-metan) je najbogatiji prirodni izvor sumpora. U organizmu se gotovo polovina  celokupnog sumpora nalazi u mišićima, koži i kostima. Kada kontinuirano opterećenje mišićnog i koštanog sistema  uzrokuje otok  i bol, usled oštećenja ćelija, sumpor može obnoviti rastezljivost i propusnost ćeliske membrane i tako olakšati izlaz upalnih elemenata koji uzrokuju bol, npr. mlečne kiseline i toksina. Na taj način smanjuje tegobe kod artritisa i drugih oblika bolova u zglobovima.

Bela vrbai njen aktivni sastojak salicilni glikozid, izvor su salicilne kiseline koja ima protivupalno  delovanje. Analgetski efekat  bele vrbe nastupa sporije, ali i traje duže od uobičajenih oblika acetil-salicilne kiseline.

Manganpospješuje sintezu kolagena i mukopolisaharida, osnovnih sastojaka svih vezivnih tkiva te ima važnu ulogu u očuvanju celokupnog  zglobova, uključujući vertebralne diskove. Tkivo zglobova izuzetno je osetljivo na štetno delovanje slobodnih radikala, a mangan kao glavni sastojak snažnog antioksidansa superoksid-dezmutaze (SOD), sprečava tako izazvanu destrukciju.

Vitamin C ima važnu ulogu u stvaranju kolagena i doprinosi bržoj i boljoj reparaciji vezivnog tkiva.

Sadržani glukozamin i MSM biljnog su porekla, pa je proizvod pogodan za vegetarijance, vegane i za osobe koje su alergične na školjkaše, a formulisani  su tako da omoguće maksimalnu apsorpciju i brzu ugradnju u metaboličke procese. Niz kliničkih studija potvrdilo je efikasnost glukozamina u lečenju osteoartritisa, što ga čini optimalnim izborom u prevenciji ili pak terapiji početnih promena u zglobovima. Mehanizam delovanja dodataka ishrani, pa tako i Solgar glukozamin/MSMkompleksa primarno zasniva  na podsticanju  prirodnih metaboličkih procesa u organizmu, uz minimalni rizik od nastanka neželjenih posledica. Lekovi pak, prirodne procese najčešće modifikuju  prema željenim efektima, uz više ili manje izražena neželjena dejstva. Delovanje lekova pokazuje rezultate u  kratkom vremenskom intervalu, dok je dodacima ishrani potrebno nešto više vremena da bi postigli fiziološku ravnotežu i određeni efekat  u organizmu. Lekovi stoga predstavljaju mogući izbor za kontrolu simptoma bolesti, a značaj dodataka ishrani leži u prevenciji koja se zasniva na sprovođenju zdravih  životnih navika.

Stoga će i Solgar glukozamin/MSM kompleks najefikasnije doprineti ublažavanju simptoma osteoartritisa prilikom kontinuiranog uzimanja pre ili neposredno nakon javljanja prvih simptoma bolesti, u vremenu neophodnom za odvijanje reverzibilnih procesa u oštećenim zglobovima.

Saznajte više:
Biljni glukozamin / MSM kompleks


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju