Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.

Nano čestice su umanjene čestice nekog elementa koje su zadržale sva svojstva tog elementa ali i poprimile neka posebna svojstva od posebne važnosti za razvoj novih medicinskih standarda. Jedno od tih posebnih svojstava je i selektivno uništavanje određenih vrsta bakterija, virusa i gljivica na način blokiranja ćelijskog  disanja. Efekat  nano čestica zlata na karcinomske ćelije  otvara novo poglavlje pristupu lečenja malignih bolesti. Nano čestice pojedinih elemenata, prvenstveno bakra, srebra i zlata, počele su se primenjivati gotovo u svim aspektima proizvodnje, tako da je nanotehnologija trenutno vodeća primenjena nauka u svetu. Zanimljivi su tekstilni nano materijali jer imaju svojstvo antibiotika bez loših negativnih efekta,  nano čestice zrače far-infrared zrake zarastanja  i povećavaju količinu anjona u telu što pogoduje zdravlju. Kanadski naučnici  razvili su nano čestice koje su u laboratorijskim uslovima uspešno uništavale ćelije  raka pluća.

Koenzim Q10 jedan je od najvažnijih faktora  za pravilan rad ćelija tj. proizvodnju ATP-a. Nalazi se u svim tkivima a naročito u srcu, jetri, bubrezima i gušterači, gde je od velike važnosti za nastanak energije u ćelijama tih organa, te  konačno, i za fiziološke procese u tim strukturama. S godinama opada mogućnost stvaranja koenzima Q10, što za posledicu ima i oslabljenu produkciju energije u ćelijama, te njihovo propadanje. Stvaranje koenzima Q10 kod 50-godišnjaka čak je 20-50% manje nego kod dvadesetgodišnjaka. Jednako tako, lekovi poput statina ili pojedinih skupina antihipertenziva, nepovoljno utiču na prirodnu sintezu koenzima Q10 sprečavajući aktivnost enzima HMG CoA reduktaze, koji učestvuje u konverziji HMG CoA u mevalonat, u kaskadi reakcija za sintezu holesterola. Nadoknada koenzima Q10 potrebna je kako bi se usporili destruktivni procesi, i očuvala funkcija tkiva, najviše  na ćeliskom nivou, u procesima oksidativne fosforilacije. Osim spomenutih efekta  koenzim Q10 deluje kao snažan antioksidans čime učestvuje  u sprečavanju oštećenja nastalih delovanjem endogeno ili egzogeno stvorenih slobodnih radikala. Taj se učinak najbolje manifestira u kardiovaskularnom sustavu gde koenzim Q10 štiti LDL holesterol od peroksidacije, i posledično, stvaranja aterosklerotskih plakova na krvnim sudovima. Posebnu korist od koenzima Q10 imaju i sportisti jer povećava trenažne kapacitete, ali jednako tako povoljno deluje na hvatanje slobodnih radikala koji se ubrzano stvaraju prilikom aerobnih vežbi. Zbog facilitacije konverzije masti u ATP efikasno  doprinosi boljoj kontroli telesne težine. Koenzim Q10 je vitamin, topiv u mastima, velike molekularne mase. Sve navedeno otežava apsorpciju i bioraspoloživost koenzima Q10. Za razliku od uobičajenih formulacija Q10 u obliku praha ili kapsula na uljnoj bazi, CoQ10 Nutri Nano je patentirani oblik Q10 koji pruža znatno bolju bioraspoloživost, i predstavlja prirodan proces, identičan apsorpciji masti koja se uobičajeno unosi hranom, te omogućuje iskorišćenje Q10 tamo gde je i potrebno – u ćeliji.

Korišćenjem nanotehnologije molekuli Q10 transformišu se u ambifilne molekule, topive u vodi i mastima. Površina molekula prekrivena je micelima, nanočesticama topivim u vodi, koji prenose molekulu Q10 direktno do mesta delovanja, te na taj način omogućuju bržu i veću apsorpciju. Ovaj patentirani i nagrađivani mehanizam delovanja, čini CoQ10 Nutri Nano, kao i fabriku  Solgar vodećim Svetskim autoritetom iz područja dodataka ishrani.

Saznajte više:
Nutri-Nano™ Co-Q10


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju