SOLGAR PLUSNanotehnologija u službi zdravlja

Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.

Kvaliteta bez kompromisa osnovni je kriterijum na kojem je fabrika Solgar izgradila i sačuvala svoj status vodećeg proizvođača dodataka ishrani. U savremenim R&D pogonima, koji ispunjavaju najviše standarde farmaceutske industrije, proizvode se mineralne, vitaminske, enzimske i ostale formulacije s raznim neophodnim nutrijentima. Nanotehnologija - za većinu proizvođača još uvek tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost. Najzahtevnijim korisnicima dodataka ishrani Solgar nudi Nutri-Nano™ CoQ-10, oblik koenzima Q10 koji omogućuje dosad nezabeleženu  bioraspoloživost ovog složenog molekula.

Nanotehnologija

Nanotehnologija ili molekularna proizvodnja, specifična je upravo po građenju čestica  i predmeta na nivou  atoma. Nanotehnologija grupiše  pojedine atome i molekule, tj. “precizno postavlja pojedinačne atome na pravo mesto”. Reč nanotehnologija proizlazi iz reči nanometar - što je jedinica za rastojanje koja iznosi milioniti deo milimetra, tj. milijarditi deo metra. Slikovito se može opisati da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema zemljinoj  kugli. Na tom rastojanju može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.

Nano čestice

Nano čestice su umanjene čestice nekog elementa koje su zadržale sva svojstva tog elementa, ali i poprimile neka dodatna svojstva od posebne važnosti za razvoj novih medicinskih standarda. Jedno od tih posebnih svojstava je i selektivno uništavanje određenih vrsta bakterija, virusa i gljivica. Na primer, kanadski naučnici su  razvili  nano čestice koje su u laboratorijskim uslovima uspešno uništavale ćelije raka pluća. Efekat  nano čestica zlata na karcinomske ćelije  otvara novo poglavlje u pristupu lečenja malignih bolesti. Nano čestice pojedinih elemenata, prvenstveno bakra, srebra i zlata, počele su se primjenjivati gotovo u svim aspektima proizvodnje, tako da je nanotehnologija trenutno vodeća primenjena  tehnologija u  svetu. Zanimljivi su i tekstilni nano materijali, jer imaju svojstvo antibiotika bez loših negativnih učinaka. Osim toga, nano čestice zrače far-infrared zrake zarastanja  te povećavaju količinu anjona u telu što pogoduje zdravlju.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 je vitamin, topiv u mastima, velike molekulske  mase. Jedan je od najvažnijih faktora  za pravilan rad ćelija  tj. proizvodnju ATP-a. Nalazi se u svim tkivima u telu, a posebno u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Od velike  je važnosti za nastanak energije u ćelijama  tih organa, a konačno  i za fiziološke procese u tim strukturama. S godinama pada mogućnost stvaranja koenzima Q10 u ljudskom telu, što za posledicu ima i oslabljenu produkciju energije u ćelijama  te njihovo propadanje. Takođe upotreba nekih lekova, npr. statina, beta blokatora i nekih hipoglikemika dovodi do supresije produkcije CoQ10 čime dodatno produbljuje deficit koenzima, te tako uzrokuje brži razvoj neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti. Te su bolesti kao i spomenuti lekovi karakteristični za starije doba, što skupinu čini posebno vulnerabilnom na nedostatak koenzima Q10. Izuzetnu korist od peroralnog oblika CoQ10 imaju i sportisti  zbog povećane potrebe za stvaranjem ćelijske energije (ATP-a). Kako bi se usporili destruktivni procesi i očuvala funkcija tkiva kod pojačanih napora, potrebna je nadoknada koenzima Q10. Na žalost, koenzim Q10 se teško apsorbuje  i slabo je bioraspoloživ.

Nutri-Nano™ CoQ-10

Za razliku od uobičajenih formulacija CoQ10 u obliku praha ili kapsula na uljnoj bazi, Nutri-Nano™ CoQ-10 iz Solgara patentirani je oblik CoQ10 koji pruža znatno veću bioraspoloživost. Naime, korišćenjem nanotehnologije molekuli Q10  transformišu  se u ambifilne molekule veličine 30 nm, topive u vodi i mastima. Površina molekula Nutri-Nano™ CoQ-10 prekriven je micelima, nanočesticama topivim u vodi, koje prenose molekul CoQ10 direktno do mesta delovanja te na taj način omogćuju bržu i veću apsorpciju. Mehanizam apsorpcije Nutri-Nano™ Co-Q10 prirodan je proces, identičan apsorpciji masti koja se uobičajeno unosi hranom, pri čemu žučne soli imaju ključnu ulogu u transportu kroz membranu  creva. Ovaj patentirani i nagrađivani mehanizam delovanja, čini Nutri-Nano™ CoQ-10 vodećim proizvodom među konkurencijom, a Solgar je upotrebom nanotehnologije potvrdio svoje mesto kao vodeći svetski autoritet na području dodataka ishrani.

Saznajte više:
Nutri-Nano™ Co-Q10


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju