SOLGAR PLUSKalcijum

Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima

Kalcijum, kao i ostali minerali, spada u skup esencijalnih elemenata neophodnih za niz metaboličkih procesa u organizmu. Iako  se najčešće povezuje sa izgradnjom kostiju i zuba, kalcijum ima značajnu ulogu u očuvanju jonske ravnoteže na ćelijskoj  membrani, učestvuje  u složenim procesima zgrušavanja krvi, mišićnim kontrakcijama, te provođenju impulsa u nervnom sistemu.

Oko 99% kalcijuma nalazi se u kostima, dok preostalih 1% učestvuje u ostalim hemijskim procesima u organizmu. Kalcijum se unosi hranom, ali se u svrhu očuvanja potrebne ravnoteže u telesnim tečnostima, prema potrebi, vrši mobilizacija iz kostiju. Ravnoteža kalcijuma reguliše se putem tiroidnog i paratiroidnog hormona, a ovaj mehanizam odgovoran je za nastanak osteopenije i osteoporoze, dok je kod žena u menopauzi u celokupni patofiziološki mehanizam uključen i estrogen, koji preko transformirajućeg faktora rasta tipa b, utiče na aktivaciju osteoklasta. Prosečna odrasla osoba, dnevno metaboliše oko 400-500 mg kalcijuma, što uz smanjeni unos i smanjenu apsorpciju u crevima dovodi do negativnog bilansa, te se manjak nadoknađuje iz kostiju.

Dodaci ishrani omogućuju dnevnu nadoknadu kalcijuma, te na taj način sprečavaju i usporavaju nastanak neželjenih deficita, te posledičnih poremećaja kao što su parestezija, tetanija, spazam mišića, depresija, psihoza, intestinalni grčevi i sl. Kalcijum povoljno deluje i stanjima ostalih mišićnih spazama, nevoljnih kontrakcija, hipertenzije, preeklampsije, povišenih vrednosti olova u organizmu, mršavljenju, te pomaže i kod alergijskih reakcija,  kod alergija na sunce i kod određenih alimentarnih alergijskih reakcija. Zajedno sa vitaminom C i bioflavonoidima efiksno inhibira delovanjem histamina, glavnog medijatora u alergijskim reakcijama. Unos prevelikih količina kalcijuma može dovesti do hiperkalcemije, oštećenja bubrežne funkcije, spazma glatkih mišića i taloženja kalcijuma u mekim tkivima.

Iako su preporučene dnevne doze između 500-1.000 mg, sve češće se, u laboratorijskim nalazima, kod pacijenata pojavljuju izražene hiperkalciurije, zbog čega su se i globalne smernice promenile, te se dnevne preporučene doze, kod zdravih pojedinaca kreću do 500 mg. Kod izrazitih deficita i jasnih dijagnoza, u terapijske svrhe, nadoknada može biti i do 2.000  mg/dan. Pritom treba naglasiti da apsorpcija kalcijuma zavisi s jedne strane od nutritivnog oblika kalcijuma, a s druge strane od same doze. Naime, kalcijum  najčešće nalazimo u obliku karbonata ili citrata, gde citratni oblik ima znatno bolju apsorpciju, dok 500 mg predstavlja optimalnu apsorpcijsku dozu. Stoga se kod osoba koje uzimaju 1.000 mg kalcijuma na dan preporučuje uzimanje 500 mg u dve odvojene doze tokom dana. Osim spomenutog, razni uzročnici utiču na apsorpciju i ekskreciju kalcijuma iz organizma. Pre svih to je vitamin D koji pospešuje apsorpciju kalcijuma u crevima, te su dodaci ishrani koji sadrže kombinaciju ovih komplementarnih nutrijenata opravdani i poželjni. Solgar u svojoj paleti ima kalcijum za žvakanje (u obliku karbonata) dobrog ukusa, koji je idealan za osobe koje imaju poteškoće sa gutanjem, te kalcijum citrat sa dodatkom vitamina D u obliku tableta za osobe koje žele poboljšati apsorpciju te iskoristivost oba elementa. Takođe, kombinacija koja uz kalcijum sadrži minerale magnezijum i cink, zaokružuje ponudu minerala koji zajedno učestvuju u svim važnim vitalnim procesima.

Magnezijum se u organizmu nalazi u kostima (60%) i serumu, a učestvuje u nizu enzimskih procesa (Krebsov ciklus, sinteza proteina i nukleinskih kiselina). Učestvuje i u stvaranju energije (ATP), transportu glukoze u stanice i neuromuskularnom prenosu nadražaja. Važan je i u procesu zgrušavanja krvi te za relaksacijsku fazu mišićne aktivnosti. Cink je uključen u metabolizam proteina, masti, ugljenih hidrata, sintezu proteina, aminokiselina i metabolizam kostiju. Esencijalni je mineralni sastojak u moćnom antioksidansu superoksid dezmutazi (SOD) te povoljno utječe na imunološki sastav. Također, doprinosi boljim kognitivnim funkcijama, učenju i koncentraciji i doprinosi stabilizaciji raspoloženja.

Saznajte više:
Kalcijum, magnezijum plus cink
Kalcijum citrat plus vitamin D


Email facebook twitter LinkedIn gbuzz

SVI ČLANCI.. • Imunitet

  Dolaskom hladnijeg vremena sve se češće javljaju simptomi prehlade i drugih oblika blažih infekcija, najčešće gornjeg dela respiratornog sistema. Iako zapravo nema direktne veze između temperature okoline i razvoja zaraznih bolesti, posredno izlaganje organizma  niskim temperaturama, dovodi do slabljenja imunološkog odgovora na razne mikroorganizme iz okoline, tj. različite uzročnike upalnih promena disajnih puteva,  ali i u ostalim organskim sistemima, što dovodi do razvoja bolesti i pratećih simptoma.
 • Kalcijum

  Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda s kalcijumom, različitih s obzirom na oblik, dozu i kombinacije s drugim sastojcima
 • Nanotehnologija u službi zdravlja

  Unutar zahtevne industrije dodataka ishrani Solgar se još od davne 1947, pa sve do današnjih dana, ističe svojim inovativnim i promišljenim pristupom stvaranju vrhunskih proizvoda. Nanotehnologija, tehnologija budućnosti, u Solgaru je već sada stvarnost.
 • Nutri Nano CoQ10 - nanotehnologija u službi zdravlja

  Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju odnosno građenje čestica  i predmeta na nivou atoma, grupišući  pojedine atome i molekule, što u osnovi znači "precizno postavljanje pojedinačnih atoma na pravo mesto". Reč nanotehnologija proizlazi iz nanometra, što znači milijarditi deo metra, odnosno, nanometar je jedinica za daljinu koja iznosi milijunti dio milimetra. Slikovito možemo reći da je nanometar u odnosu prema milimetru tako velik kao fudbalska  lopta prema kugli  zemljinoj. Na toj dužini može se rasporediti otprilike 5-10 atoma jedan pored drugog.
 • Osteoartritis

  Za razliku od drugih glukozamina, Solgarov je biljnog porekla kao i svi drugi sastojci u proizvodu, što ga čini prvim izborom za sve koji vode računa o svom zdravlju